Thursday, January 6, 2011

entah pEw2....

semenjak dua menjak nea asyk rasa malas lak...mmg lumrah aq kot semenjak mula belajar nea....dah tua2 pon still kena belajar lg..TENSION sehhhhhhhhhh.....tp org kata belajar nea tuk masa depan aq gak kan3...
lps satu2 dugaan yang datang..mungkin ada hikmah disebalik setiap kejadian yg berlaku aku pon x tahu....
harap2 aku akan sentiasa bersedia dengan setiap dugaan yang datang...chaiyok2...


n tak lupa aq nak ucapkan apy bday tuk akak ku yg tersayang..
selamat ulang tahun..semoga berbahagian sucess selalu...


memandangkan akak aq nea suka sgt2 mkn kek coklat so aq post skali resepi nak buat kek coklat..
moh la kite same2 buat kek nea yea...
=)

Bahan-bahan ( saiz 20 cm )

  • 2 biji telur
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan gula perang
  • Bahan A
  • 1 sudu kecil vanila
  • 1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
  • 1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe
  • Bahan B
  • 2 sudu kecil sodium bicarbonate
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 cawan tepung gandum
  • ==============================
  • ** Topping **
  • 1/2 cawan koko van hauten
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1 sudu besar minyak masak

Cara-cara

  1. Pukul telur hingga kembang
  2. Masukkan gula dan pukul lagi
  3. Kemudian masukkan minyak masak
  4. Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
  5. Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak
  6. Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok...taruk je atas kek yg dah sejuk

2 comments:

soleheen_D said...

resepi nak buat kek cokelat yg x gune cokelat ade x~haha

fArAhAnA said...

kek coklat yunk oiii...
name ag kek COKLAT...
nk yg x de coklat x dapek la den nak tolong..
hehehehe

jom click