Saturday, November 12, 2011

LELAKI PENDIAM ITU MACHO

memandangkan aq nea spesis catwomen sebab selalu jea lambat tidow....hidup student cmnea lah(walhal aq jea yg prgai pelik...hik4)...jeles seyhh tgk kwn2 aq tdoi awal2...aq sorg2 ja yg terkebil2 atas katil nea...nak on9 confirm2 aq malas..nak membaca lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii la malas..hu3..nak buat entry nea pon aq malas tau..sekarang kemalasan amat menguasai diri aq.... x tau lah kenapa kan...


so alang2 aq malas meh update skt2..
pe yg aq nak cter adalah LELAKI PENDIAM ITU MACHO .. ngeh3
2 pendapat aq jea lah...dulu aq anggap lelaki pendiam nea adalah PENAKUT tp persepsi aq pasal lelaki pendiam nea makin berubah..sekarang aq rasa aq lelaki pendiam 2 lebih macho and misteri....kebanyakan lelaki yg pendiam nea akan melahirkan satu perasaan yg akan membuatkan kita rasa nak jea tau sal budak nea...cewah..(cam ad pnglaman je ek). kebanyakkan lelaki pendiam nea x semuanya pemalu n penakut...ssh jgk la nak jumpa lelaki yg pendiam pas2 malu2 jea bila jumpa ngan pempuan..kebanyakkan lelaki zaman sekarang nea mudah mesra gler kowt ngan pempuan walhal baru jea jumpa x sampai 5 minit..siap ketawa mengilai2 lg kot....Perangai mcm 2 okey jea tp bg aq, aq x suka lelaki mcm tu...mungkin pandangan manusia berbeza2 kan ..so aq rasa lelaki pendiam sangat-sangat MACHO....wahhhhhhhhhhhhhhhh..semangat g2...

pemalu=macho
pemalu+sweet sangat-sangat=macho 
pemalu+sweet=macho sangat-sangat
taraaaaaaaaa..formula macho..

p/s:aq makin gila..ha3..
sory merapu pagi2...^_^

Wednesday, November 9, 2011

bertuah kah saya....???

salam semua...
morning uollllsssssssssssssss
hari nea saya amat amat amat amat happy kerana banyak bnda happy yg berlaku hari ini...
amin...syukran....smua nea berlaku atas kehendakNYA...
saya amat2 bersyukur sekali..

pertama saya nak ucapkan tqvm to some one yg sudi jadi peneman saya...tanpa kamu mungkin saya akan kesedihan..cewahhhh...ilusm okey...

second saya nak ucapkan selamat berjaya kepada akak yana luna  and adk syafrina terrr saya yg sekarung nea sedang bertungkus lumus meraih vote saya nak menang. al maklumlah masuk contest semata2 nak menang BLACKBERRY ...kalau ad rezeki x kemana la akak n adkku...hu3..go0d luck okey...

lastly saya mohon agar kawan saya segera dijumpai yg telah hilang sejak 7 november lalu.....harap dia segera dijumpai.amin.....
nea adk aq NURUL SYAFRINA


nea akak aq NURUDAYANA

P/S: aq pon msuk sekali gak..ha3..tp x harap mng pon..huk3
harap salah sorg dr adk2 aq menang...
berbaloi2...
hope aq menang contest yg terdahulu..
weeeeeeeeeeeeeeeeeeee
=)

Wednesday, October 26, 2011

keJIWANGan

test dah makin berlambak2..ditambah plak dengan aggsiment yang makin wujud. aq rasa smua x sempat nak buat.tambah2 lagi dengan test THAI.aq x tau lah nape aq nea ssh sgt nak reti bahasa THAI nea...bila ad jea dalam kls, aq rasa terpinggir kot..smua kawan2 aq ley baca dlm tulisan thai tp aq????
insyaallah aq mampu kot....................................

nak hilankan tension aq pon tgk la movie HEARTSTRING..



dalam citer nea aq sedar yg walau kita berpisah selama mana pon, kalau dah termaktub dia jodoh kita maka kita akn jumpa dia balik..sweet jea tgk cter nea...

best kowt cter nea..aq suka sgt2...
lepak2 jgk skunk jom stdy..
hik3...

Monday, October 24, 2011

SAYA NAK MENANG..

nak dijadikan cerita, aq ada masuk satu contest d fb..contest baju polo...haikal collection nea jual baju2 polo dgn harga yg okey2 la.........mula2 aq ingatkan x de sape2 nak msuk sebab pic x byak pon kan..bila dah rmai cm tipis lak peluang nak menang nea...dengan sokongan kwn2 aq pon go on jea lah...





TERMA N SYARAT2 PENYERTAAN...


1. Terbuka kepada semua PELANGGAN HAIKAL COLLECTIONS ( ONLINE SAHAJA)

2. Upload gambar " GAYA & ANDA bersama KOLEKSI HAIKAL COLLECTIONS****** penting ni .

3. Anda boleh menyertai lebih dari satu gambar tetapi mesti la gambar Koleksi baju berbeza

4. Anda perlu upload gambar anda di wall PAGE HAIKAL COLLECTIONS @ tagkan pic anda ke FB : Haikal Collections & Haikal Collections II
pihak kami akan letak dalam album " GAYA & ANDA " .

5. Setiap penyertaan perlu berserta DETAIL : NAMA , LOKASI gambar tersebut &TAGLINE ...

6. Peserta diberi kebebasan menekan " LIKE " dan Mempromosi gambar untuk mendapat "LIKE".. Anda boleh mula Undian , setelah pic anda berada didalam ALBUM GAYA & ANDA

7. Penyertaan yang "GAGAL " mematuhi syarat-syarat akan terbatal secara AUTOMATIC

8. Pemenang akan dikira : 50% dari " LIKE " & 50% dari markah PIHAK PENGURUSAN HAIKAL COLLECTIONS

9. Keputusan juri adalah Muktamad. Aduan atau rungutan tidak akan dilayan ..

10. Hadiah tidak boleh ditukar dengan Wang Tunai .

11. Baucer hanya sah untuk membeli di HAIKAL COLLECTIONS Dan Nilai Baucer termasuk Kos penghantaran .

. Tarikh Tutup Penyertaan : 31 OKTOBER 2011
. Tarikh Tutup Undian " LIKE " : 30 NOVEMBER 2011
. Baucer Expired : 31 DISEMBER 2011

Hadiah :

Pertama : Baucer RM 300.00 + SEUTAS JAM TANGAN

Kedua : Baucer RM 200.00 + SEBUAH BEG TANGAN

ketiga : Baucer RM 100.00


Hadiah Misteri : Untuk gambar GAYA & ANDA paling menarik & Kreatif berserta TAGLINE






SO harap2 ad peluang la aq nak menang kan.....


hik3







Sunday, October 16, 2011

MUNGKINKAH JADI N.Y.A.T.A????

angan2 aq dalam tahun nea adalah menukar handset...agak2 aq akan dapat x ek????sekarang teknologi makin canggih..nset pon banyak yg latest2 smpaikn rabun mataku menengoknye...w
smua lawa2 seyhhhhhh.....


aq hanya mampu gunakan nset nea jea beb....yg laen x mampu membelinya lagi..siankan aq...tp yg best sal BB sbb ad BBM (blackberry massenger)...



skt jea kowt frenz aq d bbm..banyak2 kang serabut lak kan...
pepon BLACKBERRY IS THE BEST...


nea plak produck terbaru nokia..NOKIA N9...lawa seyyhhh..aq berkenan plak....lebih2 lagi wrna pink..
bila la ley dpt nea????
kn buat part time job la nmpak gayenye...
hik3

p/s: kena bodek abang aq dulu la nmpak gayanye..
hik3

Saturday, October 15, 2011

virus

aq nea dah la pemalas nak berblogging..mula2 keyboard laptop aq susah nak tekan huruf M pastu ditambah plak masalah virus telah menyerang belog aq....OMG....
sampai skunk aq x tau nak buat cmna..x reti kot nak buang benda alah merah2 nea..sape punya kerja la bagi virus kat aq..dah la aq buta IT sikit..sikit jea beb..
sape2 yg pandai bab2 nea please help me okey...saya dah terkapai2 didalam lautan yg tidak ku ketahui..sorry merepek kejap...
JENG..JENG..JENG....
tulun lah saya okey..x reti nak buat dah nea...
huk4


oyeeehhhh...sekarang blog saya dah berwajah baru..semangat nak berblogging pon cam biasa-biasa aje...suam2 kuku..ha3...pemalas kan..biasalah...setelah bertungkus lumus mengelokkan blog sehingga terpaksa menyusahkan kawan saye..kesian plak dia..tp pepon saya berterima kasih la kepada kawan saya sebab membantu memulihkan belog yg uzur ini..tq my pren...hari nea aq cam biasa jea..bangun lambat(tau dek mak aq mampus ler...comfirm aq kn marah)hik3...bangun dah ler lewat pas2terus masak-masak tuk adik aq..siap masak aq tgk cter hindustan kejap, lepas 2 aq terus tdow...bertuah punya anak kan..asyik tdow jep..memang bagus..bangun2 tdow terus mkn durian..ha3..memang terbaik ler..sejak tinggal di hostel aq makin malas lak nak duk kat hostel, asyik nak balik rumah jea..bukan manja@anak mak okey..duk rumah best..bak ore kate 'RUMAH KU SYURGA KU". sebab aq x suka duk hostel x tau ler knape..hik3...mgkin byak sgt aktivity paranormal kot..aq kan lemah smangat sikit bab2 cmnea...

antara2 nye adalah...



harap2 benda nea dah x berlaku dan berkurangan..aq x sanggup menghadapi smua nea...
aq pon ad komen d situ....
 jam dah pukui 5, sebelum mak aq mai membebel baik aq tidow dulu..ZZZzzzzzzzzz
salam n morning semua...

Sunday, September 25, 2011

i wish YOU were be here





i wish you will be here now...
ad di saat saya berduka..
ada disaat saya gembira...
tp smua 2 x kan berlaku kan...
=(




Wednesday, April 20, 2011

manusia2..

esok last paper tuk sem nea..so lps 2 dah ley CUTIIIIIIIIIIIIIIIIII...
seronok gler lak ley cuti..al maklumlah duk kat u nea PUAKA...

ho3...
=)

Monday, April 18, 2011

Dugaan hidup

banyak betoi dugaan aku masa exam nea.tak tau lah nak cakap cam na...lepas satu2 yg datang...makin bertambah dari hari ke hari...ALLAh hanya menguji umat nya yg boley menerima dugaan tersebut..mungkin dugaan yg aq kena tempuh x seberat orang laen. 

aq harap smua 2 akan berkurangan dengan cepat...
SMILE ALWAYS FARAH...

you can do it...
=)

Wednesday, April 13, 2011

MAGGIE a.k.a makanan segera





Maklumat pemakanan untuk saiz hidangan : 100 g (3.5 oz)
  • Tenaga 1,895 kJ (453 kcal)
  • karbohidrat 65 g
  • Serat 2.4 g
  • lemak 17 g saturated 7.6 g monounsaturated 6.5 g
  • Protein 9 g
  • Thiamine (Vit. B1) 0.7 mg (54%)
  • Riboflavin (Vit. B2) 0.4 mg (27%)
  • Niacin (Vit. B3) 5.4 mg (36%)
  • Folate (Vit. B9) 147 μg (37%)
  • Iron 4.3 mg (34%)
  • Potassium 120 mg (3%)
  • Sodium 1160 mg (50%)
*satu saiz hidangan:80 g
*peratus adalah berdasarkan US recommendation untuk dewasa




Ulasan berdasarkan maklumat pemakanan di atas:
  • Karbohidrat yg tinggi,rendah di dalam serat,vitamin dan mineral dan jumlah lemak tepu dan trans lemak yg tinggi.
Sebungkus mee segera tidak menepati nutrisi yg diperlukan oleh badan.
Rujuk pyramid makanan di bawah untuk mengetahui jumlah nutrisi yg diperlukan.
Photobucket


  • Sodium(garam) yg tinggi
Berdasarkan Saranan Pengambilan Sodium Amerika Syarikat ,jumlah sodium untuk org dewasa dan kanak-kanak 4 tahun ke atas ialah 2,400mg/hari.Terdapat beberapa jenama melebihi 3,000 mg sodium per paket.
Sodium jika diambil secara berlebihan dan berterusan akan mengundang penyakit tekanan darah tinggi,masalah pada jantung dan kerosakan pada ginjal. Di dalam badan,sodium diproses di dalam ginjal. Walaubagaimanapun,apabila pengambilan sodium tinggi,ginjal tidak dapat memproses kesemua sodium.Disebabkan sodium menahan air,isipadu darah di dalam badan meningkat menyebabkan jantung terpaksa bekerja keras untuk mengepam darah.

Tambahan :
  • Monosodium Glutamate (MSG)
Sebungkus mee biasanya disertakan sepeket kecil perisa tambahan seperti perisa tomyam,kari,atau sup.Perisa tambahan ini mengandungi Monosodium Glutamate(MSG) iaitu bahan kimia yg digunakan sebagai penambah rasa manis,masin,pahit atau masam.
Berdasarkan United States Food and Drug Administration (FDA),MSG adalah selamat jika diambil secara sederhana.Namun ,jika berlebihan boleh menyebabkan “Simptom MSG kompleks” dan memburukkan lagi simptom asma.Simptom MSG kompleks adalah seperti pening,berpeluh,muka menjadi merah(flushing),sakit dada,lemah badan,tekanan pada muka dan kebas pada muka ,leher dan tempat2 lain.Namun begitu,researcher belum menjumpai bukti kaitan antara MSG dan simptom ini.
  • Wax(lilin)
Ada satu fakta yg mungkin kita tidak tahu,mee segera tersebut biasanya disalut dgn lilin.Fungsi lilin ini adalah untuk mengelakkan mee tersebut dari melekat.Lilin ini mengambil masa 4 hingga 5 hari utk dinyahkan/dibuang dari badan.Oleh itu,cara yg terbaik utk menyediakan mee tersebut ialah dengan:-
1.       Rebus mee di dalam air
2.       Setelah msk, buang air tadi kerana telah bercampur dgn lilin(wax)
3.       Rebus sekali lagi dgn air yg lain sehingga mendidih.Ketika ia benar panas,anda bole mencampurkannya dgn ramuan  yg anda inginkan.
  • Dioxin dan Bahan seperti Hormon
Baru-baru ini timbul kontroversi mengatakan mee segera mengandungi dioxin dan bahan seperti hormone apabila diestrak dari pembungkus dan gam yg digunakan.Apabila air panas ditambah,ini mungkin menyebabkan bahan bahaya ini bercampur dgn kuah mee segera.
*Dioxin ialah kumpulan bahan pencemar terhasil daripada racun rumput,ubat pembasmi kuman dan ejen2 lain

so pikir2 kan lah cmnea cara nak kurangkan kita dari asyk makan makanan ringan yea...aq pon kalau makan bedal jew ape2 yang ado..senang....


sdp jew tgk maggie nea kan...

sumber;aq x ingat...sorry...

Wednesday, April 6, 2011

F.I.N.A.L E.X.A.M


exam dah menjelang...tengok slip exam pon aq dah pening...tension...2 test dalam 1 hari....smua kira2...
x tau lah ape nasib aq nea...ish3..
jom sama2 stdy...
jap3
aq nak stado lu..
hu3

Monday, March 28, 2011

april f0ol................??????

SEJARAH APRIL FOOL....1 April ( insafilah ia ) 


APRIL FOOL, BUAT RENUNGAN & PEDOMAN KITA SEMUA !!!


aq pon pernah kena benda nea kat kwn aq.....mula2 aq x tau ape mksd benda nea..lps aq tau rsa cm bersalah pon ado...pada sape2 yg suka buat tanpa pikir dulu cam aq meh kita renung2 jap...


Ikutilah cerita sedih di sebalik April Fool's Day sebagai renungan bersama. Setiap kali menjelang 1 April, sesetengah orang kita begitu taksub dengan budaya 'pandang ke barat'.

Berbalik kepada perayaan April Fool's Day ini, adalah ia mula dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian.

Penduduk-penduduk Islam di Sepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan orang-orang Islam dr Sepanyol.

Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahawa mereka boleh berlayar keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh dipelabuhan. Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu penipuan, telah pergi keperlabuhan untuk melihat kapal-kapal yang dimaksudkan.

Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokan harinya (1 April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan menuju ke perlabuhan.

Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini.

Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar. Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh kesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwa berdarah yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian.

Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol tetapi juga di serata dunia.

Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini turut meraikan April Fool's Day tanpa menyedari mereka sebenarnya merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri.

Semoga Allah sentiasa membuka pintu taubat untuk kita.


Petikan drpd Risalah Fikrah
Peliharalah Allah, nescaya Allah akan memelihara kamu .....






Saturday, March 26, 2011

percubaan pertama...



percubaan pertama pakai selendang..
huhhuhuhu
first ingat susah gile...
bila dah try simple n senang jew pkai shawl nea..
=)

malas nk tulis panjg2..hehehhe
nk p terjah blog kekawn lak..
jom....

Sunday, March 20, 2011

S.E.D.I.H

entah nape aq rsa sdh gler mlm nea....mgkn sebab u aq x de air kot...hahahha....nak kata rindu mak ayah x logik lgsg sbb aq bru jumpa parents aq....sedih gler..siyes...rsa cm nak nangis 3 ari 3 mlm...ha3...bley kew cm2 ek???confirm mata aq x euy bkak dah la mata sepet....
ha3
 i need some one right now.... =(

Wednesday, March 16, 2011

..........................

pilu
kecewa
sedih
gembira
sakit
semua 2 aq yg rasa..
x de kekuatan nak menempuh kehidupan skunk.....
semoga aq makin tabah dan semakin kuat dr segi mental dan fizikal....

malas nk tulis banyak2..
Mo0d_menyendiri.....

Saturday, March 5, 2011

bahasa THAILAND....

ESOK aq ad test reading tuk bahasa thai..berdebar giler...perasaan yg x dapat digambarkan..
aq pon xtau kenapa lah aq ley pilih bahasa nea..dah jodoh ngan bahasa thai kot...


nea la tulisan2 thailand..
ad 44 huruf fonetik..
11 huruf vokal.
semua kena ingat..



nea contoh ayat ..


nea bahasa thai...
yg nea sng skt compare ngan btoi2 tulisan thai ..

pepon aq nk smbung stdy lu..
wish me luck babeyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
hahahahahaha

Monday, February 28, 2011

MARRY YOU??????


kahwin?????
lambat ag lorrhhhhhh..

aq dengar lagu bruno mars.. mary you..
tetiba rasa best lak lagu 2...




it’s a beautiful night we’re looking for something dumb to do
hey baby i think i wanna marry you
is it the look in your eyes or is it this dancing juice
who cares baby, i think i wanna marry you
well i know this little chapel on the boulevard
we can go whoa whoa
no one will no whoa
oh come on girl
who cares if we’re trashed
got a pocket full of cash we can blow whoa whoa
shots of patrol whoa whoa
and guitar girl
don’t say no no no no no
just say yeah yeah yeah yeah yeah
and we’ll go go go go go
if you’re ready, like i’m ready
cos it’s a beautiful night we’re looking for something dumb to do
hey baby i think i wanna marry you
is it the look in your eyes or is it this dancing juice
who cares baby, i think i wanna marry you
oh
i’ll go get the ring
let the choir bell sing like ooh ooh ooh
so what you wanna do ooh ooh
lets just run girl
if we wake up and you want to break up
that’s cool ooh ooh
no i won’t blame you ooh ooh
it was fun girl
don’t say no no no no no
just say yeah yeah yeah yeah yeah
and we’ll go go go go go
if you’re ready, like i’m ready
cos it’s a beautiful night we’re looking for something dumb to do
hey baby i think i wanna marry you
is it the look in your eyes or is it this dancing juice
who cares baby, i think i wanna marry you
just say i do ooh ooh ooh
tell me right now baby
tell me right now baby, baby
just say i do ooh ooh ooh
tell me right now baby
tell me right now baby, baby
oh
it’s a beautiful night we’re looking for something dumb to do
hey baby i think i wanna marry you
is it the look in your eyes or is it this dancing juice
who cares baby, i think i wanna marry you
layan lagu nea jap..
hahahahahah..ttiba terfikir bila la aq nak kawin ek?????

Tuesday, February 22, 2011

B.U.d.U


Budu yang berasal dari negeri sebelah pantai timur Malaysia ini mendapat perhatian dan menjadikajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman. Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki glutathione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser.

Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan "kuno".

Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis, koroner jantung, penyakit kencing manis, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal. Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab cirit (diarrhoea), penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi.

Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna, diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit diarrhoea kronik akibat kurang zat pada tubuh. Dengan pengambilan budu sebagai makanan sampingan, ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhoea kronik ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat.

Hidangan budu bersama nasi kerabu
Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya, kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah. Pemakanan budu turut bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa, penyebab utama gejala flatulensi dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. 2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu, vitamin larut air (vitamin B kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A, D, E dan K).

Budu merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan lain seperti vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), asid pantotenat, asid niasin, vitamin B6 dan vitamin B12 (sianokobalamin). Secara saintifik, budu merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin - yang mana vitamin B12 ini tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut, ikan-ikan dan daging-daging lain. vitamin B12 ini perlu untuk pembentukan sel darah merah, di mana kekurangan vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat), sakit perut dan berat badan menurun.

Kadar vitamin B12 dalam budu adalah di antara 1.5 sehingga 6.3 mikrogram per 100 gram bagi setiap satu hidangan atau 2 sudu besar. Jumlah ini jauh lebih cukup untuk keperluan badan manusia dalam sehari. Dengan adanya vitamin B12 para pengamal diet (jaga badan) tidak perlu lagi merasa khuatir akan kekurangan vitamin B12 di dalam badan.

Selain pembekal kepada protein yang tinggi, ia turut mengandungi mineral makro dan mikro dalam jumlah yang cukup. Jumlah mineral zat besi, kalsium dan magnesium adalah sebanyak 9, 39, 2, 87 dan 8.05 mg bagi setiap 100 gram budu. Budu juga mengandungi zat antioksidan dalam bentuk isoflavon.

Seperti halnya vitamin C, vitamin E dan karotenoid, isoflavon juga merupakan antioksidan yang sangat diperlukan oleh tubuh untuk menghentikan reaksi pembentukan radikal bebas. Radikal bebas merupakan atom atau molekul yang mempunyai satu atau lebih elektron yang tidak berpasangan, sehingga menjadi sangat aktif hingga menyebabkan ketumbuhan tumor, kanser, penuaan dan kematian sel. Radikal bebas didapati berpunca dari makan seharian yang dimakan dan juga dari reaksi yang terjadi di dalam tubuh. Adanya antioksidan di dalam budu akan mencegah pembentukan radikal bebas tersebut.

Kebiasaannya di dalam apa jua jenis ikan terdapat 3 jenis isoflavon unsur antioksidan iaitu daidzein, glisitein dan genistien. Pada budu, di samping 2 jenis unsur ini, terdapat juga antioksidan faktor 11 (6, 7, 4 trihidroksi isoflavon) yang mempunyai sifat antioksidan paling kuat dibandingkan isoflavon dalam ikan-ikan lain.

Penelitian yang dilakukan di Universiti North Carolina, Amerika Syarikat menemukan bahawa unsur genestein dan phytoestrogen yang terdapat pada budu terbukti dapat mencegah penyakit kanser, proses penuaan dan barah payu dara.

Penyakit jantung koroner (PJK) merupakan salah satu bentuk kelainan pembuluh darah koroner akibat penumpuan lemak di dalam dinding pembuluh darah iaitu satu keadaan yang disebut aterosklerosis. Ini mungkin disebabkan oleh faktor usia, pemakanan, jantina dan keturunan. Manakala faktor dimodifikasi adalah peningkatan kadar lipida darah (hiperkolestrolemia), hipertensi, obesiti, stress dan kurang aktiviti lasak. Pemakanan budu yang mempunyai sifat hipokolesterolemik (menurunkan lemak darah) seperti kandungan protein, serta makanan, niasin, vitamin E, karotenoid dan kalsium. Satu ujikaji rambang yang dijalankan, mendapati pengambilan budu sebanyak 150 gm sehari selama 2 minggu dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar dari jangkaan.

Selain dari sumber protein yang berkualiti tinggi, budu turut dikenali sebagai sumber serat (dietary fiber) yang baik. Kandungan serat di dalam budu mampu mencapai di antara 8 hingga 10% bagi setiap 100 gm. Ia menyumbangkan kepada 30% dari jumlah serat yang dianjurkan oleh National Cancer Research.

Berbanding serat di dalam ikan-ikan atau sumber protein lain, serat pada budu lebih mudah untuk dicernakan, kerana ia telah disepara cerana oleh bakteria. Dari apa yang dinyatakan ini jelas sekali bahawa khasiat serta kebaikan sepiring budu yang dimakan bersama hidangan nasi pagi, tengahari dan malam melampau jangkauan yang anda fikirkan. Budu seumpama cecair pelbagai vitamin yang memenuhi segala keperluan untuk tubuh badan. SO AMALKAN LAH AKAN BUDU..HIDUP BUDU..=P




sumber:wikipedia

Saturday, February 19, 2011

KENANGAN SILAM







Noda-noda hina Aku ditempatkan disuatu tempat yg sempit bersama 19 yg lain. Taukey Leong, aku masih ingat nama itu. Dialah yg memiliki kami. Suatu malam datang seorang lelaki bernama Joe. Aku tak pasti apa yg dibincangkan oleh Joe dgn Taukey Leong. Joe menghampiri dan membawa aku pergi.Joe membawa aku berjalan-jalan menyusuri kaki lima ibu kota dengan riang. Alangkah bahagianya jika aku dapat menikmati malam-malam begini tanpa kongkongan, tanpa perlu menjadi hamba kepada sesiapa. Perlahan-lahan Joe menyentuh tubuhku. Dilurut-lurutnya berkali-kali. Namun apakan daya, sebagai makhluk yg lemah aku hanya mampu membiarkan tangan sasa itu menguliti sekujur tubuhku.Joe menghela nafas panjang.. bibirnya dijauhkan dari tubuh monggelku.. apakah dia sudah sedar akan perbuatannya? Syukurlah jika begitu..masih ada rupanya secebis perasaan simpati dalam hati yg tadinya bagai ditunggang iblis. Suasana sepi seketika.. Joe senyap tanpa sebarang bicara.. entah berapa kali jam ditangan direnunginya..Sayup2 kedengaran beberapa suara.. seakan menghampiri kami.. Joe kelihatan begitu gembira menyambut kehadiran beberapa orang lelaki itu.. Seorang darinya merenung tajam kearah tubuh bugarku ini..aku resah dengan renungan itu.. renungan yg dipenuhi nafsu serakah.. Joe memperkenalkan aku padanya.. Roy. begitu jugak dengan yg lain2. Jack, Poie dan sigemuk itu.. Agi. Roy membisikkan sesuatu pada Joe..dah tanpa ku sedar aku kini berada dalam genggaman Roy. Perkara turkutuk tadi dilakukan lagi. dari tangan ke tangan aku berpindah. aku dikucup.diisap, diramas sepuas-puasnya. aduhh!!! aku tak mampu lagi menahannya.. seluruh tubuhku bagaikan hancur menjadi abu.. tubuh ku di kecap mereka sepuas hati..dan akhirnya. setelah mereka puas memperlakukan diriku, aku dihumbankan di tepi longkang. Habis madu sepah dibuang. maruah hidupku hancur..Begitulah kisah ku.. AKU SEPUNTUNG ROKOK


kahkahkahakahkahkah





Thursday, February 17, 2011

Terbalik...

Aku: Eh! Wan.... tadi aku tgk moto yg ngko parking tu terbalik.. 
Wan: yer ker? apsal lak terbalik... 
Aku: la.. mana la aku tau.. aku parking kat sebelah moto ngko jer tadi... tgk2..mmg moto tu terbalik.. 
Wan terus berkejar ker tempat dia parking moto... jauh tu.. kene turun 4 tngkat bangunan guna tangga.... 
















































































lama kemudian...... 




















































Wan: Aku tgk elok jer moto tu parking..tak terbalik pun... Aku: terbalik la... Wan: terbalik camner plak....? 
Aku: yer ler... org parking moto... tayar depan ngadap dinding... ngko punya moto, tayar belakang yg ngadap dinding... kira terbalik la tuh.... 
Wan: Ngko mmg cilaker laa.... letih aku turun tgk moto tu tadi tau....

Monday, February 14, 2011

ediTED

nea lah hasilnye bila aq boring sgt2...
so aq edit jew pic sape2...
ok x???
location:anyware
model: mak aq,adk aq n bujang lapok....








CARA-CARA KURUSKAN BADAN......



Seorang mamat yg mmg gemuk masuk ke sebuah fitness center dgn niat utk menguruskan badan. Seorang lelaki di kaunter bertanya kepada mamat tadi, "Kami menawarkan 2 program di sini... RM50 utk versi 'Biasa' dan RM100 utk versi 'Cepat'. "Saya ingat nak ambil yg biasa punya sebab saya baru je nak try kuruskan badan", kata mamat tadi. "OK. Encik sila masuk ke bilik NO. 5 di penjuru bilik sana", jawap lelaki penjaga kaunter. Mamat tadi pun masuk laa ke bilik yg di suruh lalu menutup pintunya. Selang 2 minit kemudian, datang laa seorang perempuan yg mmg lawa, cantik, body best, mantap dan segalanya. Dia kemudian menanggalkan kesemua pakaian sehinggakan mamat tadi dah xsenang duduk dan berpeluh2. Perempuan tadi berkata, "Kalau tuan dapat kejar saya, tuan bole buat aaaaapa saja dgn saya... hik hik hik" dan dia terus berlari di dalam bilik itu. Mamat tadi pun kejar punya kejar, sampai 10 minit, pun xdapat2 jugak. Dia try lagi sampai akhirnya, dia jatuh terjelepuk ke lantai... pengsan. Apabila dia sedar, dia terus ke penimbang dan mendapati beran badannya telah turun 3kg. "Wow! Mmg berbaloi aku bayar RM50... mmg senang rupanya nak kuruskan badan", katanya sendirian. Esoknya, dia datang lagi ke situ dan terus ditegur oleh lelaki di kaunter. Setelah diberitahu program2 seperti semalam jugak, dia bersetuju untuk try versi 'Cepat'. "OK. Encik sila masuk ke bilik NO. 6 dipenjuru bilik sana", jawap lelaki penjaga kaunter. Setelah beberapa minit didalam bilik itu, datanglaa seorang body-builder yang taff dan terus melondehkan pakaiannya. Body-builder itu berkata, "Saya akan kejar kamu dlm bilik ini dan kalau saya dapat... . hehehe"




p/s:just lawak bodoh......

Thursday, February 10, 2011

CINTA


CINTA??????
CINTA kepada tuhan...
CINTA kepada ibubapa..
CINTA kepada manusia...
hari nea aq nak cakap CINTA kepada manusia...lebih tepat lagi couple la...
   
bila bercakap pasal cinta maka pasti rmai yang cakap "CINTA ITU BUTA", tapi sedarkah kita bahawa kita yang telah membutakan hati kita sendiri. CINTA memang menyeronokkan dan menyedihkan.CINTA juga boleh menyenangkan dan membinasakan kita.. 


cinta memerlukan makanan yang banyak untuk membesar....nak tahu ape makanannye???

  1. kepercayaan antara satu sama laen.... 
  2. ikhlas bila menjalinkan sesuatu hubungan.. 
  3. yakin akan perasaan sendiri dan perasaaan pasangan,,
  4. jangan terlalu curigai pasangan anda..
  5. sentiasa berlaku jujur
  6. jangan membuat perkara yang akan mendatangkan kesangsian kepada pasangan
banyak lagi yang perlu ad untuk melengkap kan cinta...so setiap org ad makanan CINTA yang tersendiri kan..so pandai2 korangkan pikir yg laen..

 ayat2 cinta yang aq dengar plak spanjang hidup aq...

  • i love u
  • i miss u
  • i will loving u until forever
  • Love, like a river, will cut a new path whenever it meets an obstacle.
  • andai dipisah u dengan i, maka lemah lah i tak bermaya (lucu lak ayat nea)
  • cinta itu buta
  • untuk u lautan api i sanggup renangi (yang nea jangan pakai..x ley bla doee)
  • cintaku sepanjang jalan raya di dunia....(hhahahahaha..boley kah????)


apa2 pon hanya 1 jew yang betoi2 boleh menyayangi kita iaitu CINTA ALLAH KEPADA KITA AKAN KEKAL SELAMANYA,,,,

jom click